Πόσο συχνά είναι κληρονομικός ο καρκίνος του μαστού;

Γεώργιος Λύπας Παθολόγος ΟγκολόγοςΣυντάκτης:
Γεώργιος Λύπας
Παθολόγος Ογκολόγος
Υπεύθυνος Μονάδας Γενετικής Ογκολογίας Δ.Θ.Κ.Α. «ΥΓΕΙΑ

 

 

Για κάθε 100 γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού, οι 30 έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό. Στις 10 από αυτές, η εμφάνιση του καρκίνου  οφείλεται σε ένα ελαττωματικό (μεταλλαγμένο) γονίδιο που έχουν κληρονομήσει από τον πατέρα ή τη μητέρα τους.

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ;

Αν απαντήσετε ΝΑΙ σε 1 από τις παρακάτω ερωτήσεις, ΙΣΩΣ να υπάρχει στην οικογένειά σας κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού. Στην περίπτωση αυτή, επισκεφθείτε Μονάδα Γενετικής Ογκολογίας ή ρωτήστε τον γιατρό σας.

  1. Έχει εμφανίσει συγγενής σας ή εσείς καρκίνο μαστού πριν από την ηλικία των 50 ετών;
  2. Έχουν διαγνωστεί δύο  (ή και περισσότερα) μέλη της  οικογένειάς σας  με καρκίνο του μαστού; (π.χ. εσείς & η αδερφή του πατέρα σας ή η μητέρα σας & η γιαγιά σας κτλ)
  3. Έχει εμφανίσει συγγενής σας ή εσείς καρκίνο και στους δύο μαστούς ή δύο φορές στον ίδιο μαστό;
  4. Έχει διαγνωστεί καρκίνος της ωοθήκης σε εσάς ή σε συγγενή σας (σε οποιαδήποτε ηλικία);
  5. Υπάρχει άνδρας στην οικογένειά σας που να έχει διαγνωστεί με καρκίνο μαστού;
  6. Γνωρίζετε αν κάποιος συγγενής σας έχει μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA (που αυξάνει την προδιάθεση για καρκίνο του μαστού);
  7. Η οικογένειά σας έχει εβραϊκή Ashkenazi καταγωγή (από την κεντρική Ευρώπη);

ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΕΧΩ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ;

Το συνηθέστερο αίτιο κληρονομικής προδιάθεσης για καρκίνο του μαστού είναι μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 ή 2. Αν μια γυναίκα έχει παθογόνο μετάλλαξη σε ένα από αυτά, τότε διατρέχει πολύ υψηλό κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού (έως 80%) και μάλιστα σε νεαρή ηλικία, των ωοθηκών (έως 40%), ενώ αν έχει ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος για έναν νέο καρκίνο του μαστού μπορεί να υπερβαίνει το 50%. Για τις γυναίκες που δεν έχουν κληρονομική προδιάθεση, οι κίνδυνοι αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι.

Οι συγγενείς πρώτου βαθμού (αδέρφια, παιδιά, γονείς) μιας γυναίκας που έχει μεταλλαγμένο γονίδιο, έχουν 50% πιθανότητες να έχουν κι αυτοί την ίδια μετάλλαξη.

Υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος και συγκεκριμένα προληπτικές εξετάσεις, όπως μαστογραφία & μαγνητική μαστογραφία, από πολύ νεαρότερη ηλικία (συνήθως 25 έτη), φάρμακα που παρεμβαίνουν στη δράση των ορμονών (όπως ταμοξιφένη, ραλοξιφένη κ.α.) και σε ορισμένες περιπτώσεις προληπτικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Μέσω της γενετικής συμβουλευτικής & καθοδήγησης, ο εξειδικευμένος γιατρός καθοδηγεί την οικογένεια ποιο γονίδιο θα γίνει έλεγχος, από ποιο μέλος πρέπει να ξεκινήσει αυτός ο έλεγχος, προετοιμάζει και πληροφορεί εκ των προτέρων, για τα πιθανά αποτελέσματα και τι θα σημαίνουν. Η καθοδήγηση αυτή προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε οικογένειας και του κάθε μέλους της ξεχωριστά.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ

Το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αποστολή την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και την ουσιαστική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση των πολιτών για όλα τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού  και τις άλλες παθήσεις του μαστού.

Περισσότερα για την αποστολή μας...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ E.K.M.!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα εγγραφής του Ε.Κ.Μ. και γίνεται τώρα μέλος της επιστημονικής ομάδας μας.

Φόρμα Εγγραφής..

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...

Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας
Καρνεάδου 3, 10675, Αθήνα
Καλέστε μας στο:
210 7231693
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


GK advertising
Λεωφόρος Κηφισίας 90, 151 25, Μαρούσι
Καλέστε μας στα:
+30 210 8764725
+30 210 8764705

Website: gkad.gr
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρίσκεστε εδώ: Home THINK TANK Πόσο συχνά είναι κληρονομικός ο καρκίνος του μαστού;