Καρκίνος μαστού - Χειρουργική θεραπεία

Γεώργιος Ασημακόπουλος Χειρουργός ΜαστούΣυντάκτης:
Γεώργιος Ασημακόπουλος
Χειρουργός Μαστού
Διευθυντής Κλινικής Μαστού Νοσοκομείου «Metropolitan»

 

 

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που προσβάλλει τις γυναίκες. Στην Ελλάδα παρουσιάζονται κάθε χρόνο πάνω από 3.500 νέοι καρκίνοι μαστού. Η έγκαιρη διάγνωση με την μαστογραφία και οι μεγάλες εξελίξεις στην χειρουργική έχουν σαν αποτέλεσμα παρ’ όλο που η νόσος (η επίπτωση) αυξάνεται, οι θάνατοι να ελαττώνονται.

Η χειρουργική θεραπεία έχει σκοπό την αφαίρεση του όγκου και εξακολουθεί να είναι η πιο συνηθισμένη μορφή θεραπείας. Η επιλογή της χειρουργικής επέμβάσης εξαρτάται από μερικούς παράγοντες που συνεκτιμά ο κλινικός γιατρός (χειρουργός – μαστολόγος)  και προτείνει στη γυναίκα το είδος του χειρουργείου. Αλλά ας δούμε πρώτα τους παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν.

  1. Η ηλικία: Έχει μεγάλη σημασία, γιατί οι νεότερες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής.
  2. Το μέγεθος του όγκου και η θέση του στο μαστό, κυρίως όταν πρόκειται να προτείνουμε συντηρητική επέμβαση.
  3. Η πολυεστιακή ανάπτυξη του καρκίνου στον ίδιο μαστό (πάνω από 1 ογκίδιο – συνήθως 2).
  4. Ο τοπικά  προχωρημένος καρκίνος μαστού, χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία  πρώτα (χημειοθεραπεία) και μετά να αποφασιστεί αν μπορούμε να επέμβουμε χειρουργικά.
  5. Η ψυχοσύνθεση της γυναίκας και η επιθυμία της να συμμετέχει στην απόφασή μας, για το είδος του χειρουργείου, κάτι που βλέπουμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ποια είναι όμως αυτά τα είδη των χειρουργικών επεμβάσεων για τον καρκίνο του μαστού:

  • Η ΤΕΤΑΡΤΕΚΤΟΜΗ: Είναι η αφαίρεση του τεταρτημορίου του μαστού μέσα στο οποίο εντοπίζεται ο όγκος. Μετά από 35 χρόνια εμπειρίας, σήμερα  η τεταρτεκτομή είναι συνδεδεμένη με την χειρουργική τεχνική της ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ που εφαρμόζεται τα 10 τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται για να υπάρχει ΑΡΙΣΤΟ αισθητικό αποτέλεσμα, από ειδικά εκπαιδευμένο Χειρουργό Μαστού.  
  • Η ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ: Η οποία δεν έχει ακόμη καταργηθεί από την φαρέτρα του Χειρουργού Μαστού επειδή πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στα συνήθη κριτήρια βάσει των οποίων ενδείκνυται η συντηρητική χειρουργική.

Η μαστεκτομή μπορεί να είναι ριζική (σπάνια) ή τροποποιημένη. Μπορεί επίσης να είναι υποδόρια (με διατήρηση της θηλής της άλω και του δέρματος του μαστού) σε πολύ επιλεγμένες περιπτώσεις και κυρίως από εκπαιδευμένα χειρουργικά χέρια.

Τέλος η χειρουργική των λεμφαδένων της μασχάλης συνιστάται σε:

A. Βιοψία λεμφαδένα φρουρού. Είναι η ταχεία βιοψία του 1ου λεμφαδένα της μασχαλιαίας χώρας που προσλαμβάνει το ραδιενεργό φάρμακο που βάζουμε στο μαστό μία ώρα πριν την χειρουργική επέμβαση.
B. Εάν η ταχεία βιοψία είναι αρνητική φτάνει η αφαίρεση ενός και μόνο λεμφαδένα, του λεμφαδένα φρουρού.

Εάν η ταχεία βιοψία του φρουρού λεμφαδένα είναι θετική, τότε συνεχίζουμε σε πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης.

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι κανένας καρκίνος μαστού δεν μοιάζει με τον άλλο γι΄αυτό η τρέχουσα τάση, σήμερα είναι η «προσωπική» αντιμετώπιση της κάθε γυναίκας ξεχωριστά με μοναδικό γνώμονα την αποκατάσταση  του μαστού της και της υγείας της.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ

Το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αποστολή την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και την ουσιαστική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση των πολιτών για όλα τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού  και τις άλλες παθήσεις του μαστού.

Περισσότερα για την αποστολή μας...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ E.K.M.!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα εγγραφής του Ε.Κ.Μ. και γίνεται τώρα μέλος της επιστημονικής ομάδας μας.

Φόρμα Εγγραφής..

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...

Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας
Καρνεάδου 3, 10675, Αθήνα
Καλέστε μας στο:
210 7231693
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


GK advertising
Λεωφόρος Κηφισίας 90, 151 25, Μαρούσι
Καλέστε μας στα:
+30 210 8764725
+30 210 8764705

Website: gkad.gr
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρίσκεστε εδώ: Home THINK TANK Καρκίνος μαστού - Χειρουργική θεραπεία