Τι είναι καρκίνος;

Το σώμα μας αποτελείται από τρισεκατομμύρια ζωντανά κύτταρα. Τα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος αναπτύσσονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με οργανωμένο τρόπο. Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ατόμου, τα φυσιολογικά κύτταρα διαιρούνται γρηγορότερα, ώστε το σώμα να αναπτύσσεται. Με την ενηλικίωση, τα περισσότερα κύτταρα διαιρούνται μόνο για την αντικατάσταση φθαρμένων ή νεκρών κυττάρων ή για την αποκατάσταση τραυματισμών.

Ο καρκίνος ξεκινά όταν τα κύτταρα σε κάποιοι σημείο του σώματος αρχίζουν να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου. Υπάρχουν πολλά είδη καρκίνου, αλλά όλα ξεκινούν, εξαιτίας του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων είναι διαφορετική από αυτή των φυσιολογικών κυττάρων. Αντί να πεθαίνουν, τα καρκινικά κύτταρα να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να δημιουργούν νέα, μη φυσιολογικά κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να διεισδύσουν σε άλλους ιστούς, κάτι που φυσιολογικά κύτταρα δεν μπορούν να κάνουν. Ο ποπλλαπλασιασμός εκτός ελέγχου και η εισβολή σε άλλους ιστούς είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα κύτταρο καρκινικό.

Τα κύτταρα γίνονται καρκινικά , λόγω βλάβης του DNA. Το DNA υπάρχει σε κάθε κύτταρο και καθοδηγεί όλες τις δραστηριότητές του. Σε ένα φυσιολογικό κύτταρο, όταν το DNA παθαίνει βλάβη, είτε επιδιορθώνεται είτε το κύτταρο πεθαίνει. Στα καρκινικά κύτταρα, το κατεστραμμένο DNA δεν επισκευάζεται, αλλά και τα κύτταρα δεν πεθαίνουν, όπως θα έπρεπε. Αντ 'αυτού, αυτό το κύτταρο προχωρά και πολλαπλασιάζεται, δημιουργώντας νέα κύτταρα, που δεν χρειάζεται ο οργανισμός. Αυτά τα νέα κύτταρα θα έχουν όλα την ίδια βλάβη του DNA με αυτό από το οποίο προήλθαν.

Οι άνθρωποι μπορούν να κληρονομήσουν βλάβη στο DNA με βλάβη. Όμως, οι περισσότερες βλάβες προκαλούνται από τα σφάλματα κατά την αντιγραφή του DNA, καθώς το φυσιολογικό κύτταρο πολλαπλασιάζεται ή από κάποιο αίτιο στο περιβάλλον. Μερικές φορές η αιτία της βλάβης του DNA είναι προφανης, όπως το κάπνισμα . Συχνά όμως, δεν βρίσκεται σαφής αιτία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα καρκινικά κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο. Ορισμένοι καρκίνοι, όπως η λευχαιμία, όγκους σπάνια δημιουργούν όγκους. Αντ 'αυτού, αυτά τα κύτταρα του καρκίνου εξαπλώνονται στο το αίμα, τα αιμοποιητικά όργανα και κυκλοφορούν μέσω άλλους ιστούς όπου μεγαλώνουν.

Τα καρκινικά κύτταρα συχνά ταξιδεύουν σε άλλα μέρη του σώματος, όπου αναπτύσσονται και δημιουργούν νέους όγκους που αντικαθιστούν φυσιολογικό ιστό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μετάσταση. Αυτό συμβαίνει όταν τα καρκινικά κύτταρα να μπει στο αίμα ή τα σκάφη λεμφαδένες του σώματός μας.

Ανεξάρτητα από το πού μπορεί ένας καρκίνος να εξαπλωθεί, διατηρεί το όνομα του οργάνου από το οποίο ξεκίνησε. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του μαστού που έχει δώσει μεταστάσεις στο ήπαρ εξακολουθεί να ονομάζεται καρκίνος του μαστού & δεν είναι καρκίνος του ήπατος. Ομοίως, ο καρκίνος του προστάτη που έχει εξαπλωθεί στα οστά είναι μεταστατικό καρκίνο του προστάτη & δεν είναι καρκίνος των οστών.

Διαφορετικοί τύποι καρκίνου μπορούν να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του πνεύμονα και του καρκίνου του μαστού είναι πολύ διαφορετικές ασθένειες. Αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς και ανταποκρίνονται σε διαφορετικές θεραπείες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με καρκίνο χρειάζονται θεραπεία που έχει ως στόχο συγκεκριμένο είδος του καρκίνου.

Δεν είναι όλοι οι όγκοι καρκίνος. Οι όγκοι που δεν είναι καρκίνος ονομάζονται καλοήθεις. Οι καλοήθεις όγκοι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα - μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλοι και να πιέσουν σε υγιείς ιστούς και όργανα. Αλλά δεν μπορούν να διεισδύσουν (να εισβάλουν) σε άλλους ιστούς. Επειδή δεν μπορούν να διεισδύσουν ούτε να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις), οι όγκοι αυτοί σχεδόν ποτέ δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ

Το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αποστολή την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και την ουσιαστική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση των πολιτών για όλα τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού  και τις άλλες παθήσεις του μαστού.

Περισσότερα για την αποστολή μας...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ E.K.M.!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα εγγραφής του Ε.Κ.Μ. και γίνεται τώρα μέλος της επιστημονικής ομάδας μας.

Φόρμα Εγγραφής..

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...

Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας
Καρνεάδου 3, 10675, Αθήνα
Καλέστε μας στο:
210 7231693
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


GK advertising
Λεωφόρος Κηφισίας 90, 151 25, Μαρούσι
Καλέστε μας στα:
+30 210 8764725
+30 210 8764705

Website: gkad.gr
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρίσκεστε εδώ: Home ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Τι είναι καρκίνος;