Τι είναι καρκίνος μαστού;

Βασικοί τύποι καρκίνου του μαστού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού, αλλά μερικοί από αυτούς είναι αρκετά σπάνιοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας όγκος του μαστού μπορεί να είναι ένας συνδυασμός αυτών των τύπων ή να είναι μείγμα διηθητικού και in situ καρκίνου.

 Πορογενές καρκίνωμα in situ

Πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS - επίσης γνωστό ως ενδοπορικό καρκίνωμα ιn situ) είναι ο πιο κοινός τύπος μη-διηθητικού καρκίνου του μαστού. DCIS σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται μέσα στους γαλακτοφόρους πόρους, αλλά δεν έχουν εξαπλωθεί μέσω των τοιχωμάτων τους προς τον ιστό του μαστού που τους περιβάλλει.

Περίπου 1 στα 5 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού είναι DCIS. Σχεδόν όλες οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται σε αυτό το πρώιμο στάδιο του καρκίνου του μαστού μπορούν να γίνουν εντελώς καλά. Η μαστογραφία είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος να βρεθεί έγκαιρα το DCIS.

Όταν έχει διαγνωστεί DCIS, ο παθολογοανατόμος (γιατρός που ειδικεύεται στη διάγνωση μιας νόσου, αναλύοντας το δείγμα ιστού) θα ψάξει για περιοχές νεκρών καρκινικών κυττάρων, που ονομάζεται νέκρωση του όγκου, στο δείγμα του ιστού. Εάν η νέκρωση είναι παρούσα, ο όγκος είναι πιθανό να είναι πιο επιθετικός. Ο όρος φαγεσωρικό καρκίνωμα (comedocarcinoma) χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει DCIS με νέκρωση.

Λοβιακό καρκίνωμα in situ

Αυτό δεν είναι πραγματικός καρκίνος, και συζητείται στην ενότητα "Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού;".

Διηθητικό πορογενές καρκίνωμα

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού. Το διηθητικό πορογενές καρκίνωμα (IDC) αρχίζει σε ένα γαλακτοφόρο πόρο (ο αγωγός απ'όπου περνά το γάλα), διαπερνά το τοίχωμα του πόρου, και εξαπλώνεται στο λιπώδη ιστό του μαστού. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να είναι σε θέση να εξαπλωθεί (με μεταστάσεις) σε άλλα μέρη του σώματος μέσω του λεμφικού συστήματος και την κυκλοφορία του αίματος. Περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού είναι διηθητικά πορογενή καρκινώματα.

Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα

Τα διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα (ILC) ξεκινά στο γάλα που παράγουν αδένες (λόβια). Όπως και το IDC, μπορεί να εξαπλωθεί (μεταστάσεις) σε άλλα μέρη του σώματος. Περίπου 1 στους 10 διηθητικούς καρκίνους του μαστού είναι ILC. Τα διηθητικά λοβιακά καρκινώματα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθούν με μια μαστογραφία από ό, τι τα διηθητικά πορογενή καρκινώματα.

Ειδικοί υποτύποι καρκίνου του μαστού

Υπάρχουν κάποιες ειδικές μορφές του καρκίνου του μαστού που είναι υπο-τύποι διηθητικού καρκινώματος. Αυτοί παίρνουν συνήθως το όνομά του από τα χαρακτηριστικά που διακρίνονται όταν εξετάζονται κάτω από το μικροσκόπιο, όπως και τη μορφή με την οποία τοποθετούνται τα κύτταρα.

Μερικές από αυτές μπορεί να έχουν καλύτερη πρόγνωση από το κλασσικό διηθητικό πορογενές καρκίνωμα:

  • Αδενοειδές κυστικό(ή αδενοκυστικό) καρκίνωμα
  • Χαμηλής διαφοροποίησης αδενοπλακώδες καρκίνωμα (αυτό είναι ένα είδος μεταπλαστικού καρκίνωματος)
  • Μυελοειδές καρκίνωμα
  • Βλεννώδες (ή κολλοειδές) καρκίνωμα
  • Θηλώδες καρκίνωμα
  • Σωληνώδες καρκίνωμα

Κάποιες άλλες μορφές έχουν την ίδια ή ίσως και χειρότερη πρόγνωση από τα κλασσικά διηθητικά πορογενή καρκινώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μεταπλαστικό καρκίνωμα (τα περισσότερα είδη, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων άξονα και πλακώδη)
  • Μικροθηλώδεςς καρκίνωμα
  • Μικτό καρκίνωμα (έχει χαρακτηριστικά και των δύο επεμβατικών πορογενές και lobular)

Σε γενικές γραμμές, όλα αυτά τα υπο-είδη εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται όπως και το κλασσικό διηθητικο πορογενές καρκίνωμα.

Σπανιότερες μορφές καρκίνου του μαστού

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού:

Αυτό το ασυνήθιστο είδος του διηθητικού καρκίνου του μαστού αντιπροσωπεύει περίπου το 1% έως 3% όλων των καρκίνων του μαστού. Συνήθως δεν υπάρχει ένα ξεχωριστό ογκίδιο. Στον, φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού (IBC) το δέρμα του στήθους είναι κόκκινο και θερμό. Επίσης, μπορεί να είναι τραχύ και σκληρό, με εμφάνιση που μοιάζει πολύ σαν φλούδα πορτοκαλιού. Αυτές οι αλλαγές που προκαλούνται από φλεγμονή ή λοίμωξη, αλλά από τα καρκινικά κύτταρα εμποδίζουν την κυκλοφορία της λέμφου στο δέρμα. Ο μαστός μπορεί να διογκωθεί, να γίναι σκληρός, να πονάει ή να προκαλεί φαγούρα. Στα πρώιμα στάδια του, ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού συχνά συγχέεται με μια λοίμωξη του στήθους (που ονομάζεται μαστίτιδα). Γι'αυτό το λόγο, συχνά αντιμετωπίζεται με αντιβιωτικά. Όταν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, συνήθως ακολουθεί βιοψία στην οποία και ανακαλύπτονται τα καρκινικά κύτταρα. Επειδή δεν υπάρχει ψηλαφητό ογκίδιο, μπορεί να μην φανεί στη μαστογραφία, και αυτό το κάνει ακόμη πιο δύσκολο να διαγνωστεί νωρίς. Αυτός ο τύπος του καρκίνου του μαστού τείνει να έχει μια υψηλότερη πιθανότητα εξάπλωσης και μετάστασης (δηλαδή χειρότερη πρόγνωση) απ' ό,τι ο πορογενής ή λοβιακός καρκίνος.

Τριπλά-αρνητικός καρκίνος του μαστού:

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μορφές καρκίνου του μαστού (συνήθως διηθητικό πορογενές καρκίνωμα) των οποίων τα κύτταρα έχουν έλλειψη υποδοχέων οιστρογόνων και προγεστερόνης , και δεν έχουν μεγάλη ποσότητα της πρωτεΐνης HER2 στην επιφάνειά τους. (Δείτε την ενότητα, "Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του μαστού;" για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτούς τους υποδοχείς.) Οι καρκίνοι του μαστού με αυτά τα χαρακτηριστικά τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα στις νεώτερες γυναίκες και στις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής. Οι τριπλά αρνητικοί καρκίνοι του μαστού τείνουν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται πιο γρήγορα από ό, τι οι περισσότεροι άλλοι τύποι καρκίνου του μαστού. Επειδή τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν αυτούς τους υποδοχείς, ούτε η ορμονοθεραπεία, ούτε τα φάρμακα που στοχεύουν τους υποδοχείς HER2 είναι αποτελεσματικές θεραπείες (η χημειοθεραπεία όμως μπορεί να είναι αποτελεσματική, όταν χρειαστεί).

Νόσος Paget της θηλής:

Αυτός ο τύπος του καρκίνου του μαστού ξεκινά στους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού και επεκτείνεται στο δέρμα της θηλής και στη συνέχεια στη θηλαία άλω (το σκούρο δακτύλιο γύρω από τη θηλή). Είναι σπάνιοι και αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Το δέρμα της θηλής και της θηλαίας άλω εμφανίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις “κρούστα”, είναι κόκκινο, έχει απολέπιση, σημεία αιμορραγίας ή έκκριση υγρού. Η γυναίκα μπορεί να νιώθει κάψιμο ή φαγούρα.

Η νόσος Paget είναι σχεδόν πάντα συνδέεται είτε με πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS) ή διηθητικό πορογενές καρκίνωμα. Η θεραπεία συχνά απαιτεί μαστεκτομή. Εάν δεν υπάρχει ψηλαφητός όγκος στο μαστό, και η βιοψία δείξει DCIS, αλλά όχι διηθητικό καρκίνο, η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Σε περίπτωση ανεύρεσης διηθητικού καρκίνου, η πρόγνωση δεν είναι τόσο καλή, και ο καρκίνος θα πρέπει να σταδιοποιηθεί και να αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλος διηθητικός καρκίνος.

Φυλλοειδής όγκος:

Αυτός ο πολύ σπάνιος όγκος του μαστού αναπτύσσεται στο στρώμα (συνδετικός ιστός) του μαστού, σε αντίθεση με τα καρκινώματα, τα οποία αναπτύσσονται σε αγωγούς ή λόβια. Αλλιώς ονομάζεται και φυλλώδες κυστοσάρκωμα. Οι όγκοι αυτοί συνήθως είναι καλοήθεις, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι κακοήθεις.

Οι καλοήθεις φυλλοειδείς όγκοι αντιμετωπίζονται με την αφαίρεση του όγκου μαζί με ένα περιθώριο του φυσιολογικού ιστού του μαστού. Ο κακοήθης φυλλοειδής όγκος αντιμετωπίζεται αφαιρώντας ένα ευρύτερο περίβλημα φυσιολογικού ιστού ή με μαστεκτομή. Η χειρουργική επέμβαση συχνά είναι αρκετή, αλλά αυτοί οι καρκίνοι ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται,στις άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τις πιο κοινές μορφές καρκίνου του μαστού. Όταν ένας κακοήθης φυλλοειδής όγκος έχει εξαπλωθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χημειοθεραπεία που δίνεται για σαρκώματα μαλακών μορίων.

Αγγειοσάρκωμα:

Αυτή είναι μια μορφή καρκίνου που ξεκινά από τα κύτταρα που τα περιβάλλουν το εσωτερικώ των αιμοφόρων ή λεμφικών αγγείων. Εμφανίζεται σπάνια στο στήθος. Στην περίπτωση αυτή συνήθως συμβαίνει ως επιπλοκή προηγούμενων ακτινοθεραπειών. Αυτή είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή της ακτινοθεραπείας του μαστού που μπορεί να αναπτύξει περίπου 5 έως 10 χρόνια μετά την ακτινοβολία. Αγγειοσάρκωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα χέρια των γυναικών που αναπτύσσουν λεμφοίδημα, ως αποτέλεσμα της χειρουργικής αφαίρεσης ή ακτινοθεραπείας των μασχαλιαίων λεμφαδένων για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Αυτοί οι καρκίνοι έχουν την τάση να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται γρήγορα. Η θεραπεία είναι γενικά η ίδια όπως και για άλλα σαρκώματα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ

Το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αποστολή την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και την ουσιαστική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση των πολιτών για όλα τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού  και τις άλλες παθήσεις του μαστού.

Περισσότερα για την αποστολή μας...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ E.K.M.!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα εγγραφής του Ε.Κ.Μ. και γίνεται τώρα μέλος της επιστημονικής ομάδας μας.

Φόρμα Εγγραφής..

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...

Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας
Καρνεάδου 3, 10675, Αθήνα
Καλέστε μας στο:
210 7231693
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


GK advertising
Λεωφόρος Κηφισίας 90, 151 25, Μαρούσι
Καλέστε μας στα:
+30 210 8764725
+30 210 8764705

Website: gkad.gr
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρίσκεστε εδώ: Home ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Τι είναι καρκίνος μαστού;