Πρόληψη

Δεν υπάρχει σήμερα στρατηγική που μπορεί να προλάβει απόλυτα του καρκίνου του μαστού. Όμως, υπάρχουν πράγματα που όλες οι γυναίκες μπορούν να κάνουν και που θα για να μειώσουν αυτό τον κίνδυνο. Αυτό επιτυγχάνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες ο καρκίνος (αν τυχόν έχει αναπτυχθεί) να ανιχνεύεται σε πρώιμο, άρα θεραπεύσιμο στάδιο και όχι σε προχωρημένο.

Μείωση του κινδύνου

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού με αλλαγή των αντίστοιχων παραγόντων κινδύνου (δείτε την ενότητα "Παράγοντες κινδύνου"). Οι γυναίκες που περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ, να ασκούνται τακτικά, και διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που επιλέγουν να θηλάζουν για τουλάχιστον αρκετούς μήνες μπορεί επίσης να να λάβουν πρόσθετο όφελος της μείωσης του μαστού τον κίνδυνο καρκίνου.

Η θεραπεία ορμονών μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγουν την αύξηση του κινδύνου σας.

Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή, αν χημικές ουσίες του περιβάλλοντος, με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των οιστρογόνων (όπως αυτές που βρίσκονται σε μερικά πλαστικά μπουκάλια ή ορισμένα καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας) αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, το πιθανότερο είναι αυτός να είναι πολύ μικρός. Ακόμη, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν κατά το δυνατόν προϊόντα που περιέχουν αυτές τις ουσίες.

Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, η πιο σημαντική δράση μια γυναίκα μπορεί να πάρει είναι να ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για πρώιμη ανίχνευση. Ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της American Cancer Society για την έγκαιρη διάγνωση (που περιγράφονται στην ενότητα " Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να βρεθεί νωρίς; ") δεν θα εμποδίσουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αλλά θα βοηθήσουν την ανίχνευση ενός καρκίνου, σε πρώιμο στάδιο, κατά το οποίο η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Για τις γυναίκες που έχουν ή μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Εάν είστε γυναίκα με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (για παράδειγμα, επειδή έχετε ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, μια γνωστή γενετική μετάλλαξη ενός γονιδίου BRCA, ή είχατε DCIS, LCIS ή βιοψίες που έχουν δείξει προ- καρκινικές αλλοιώσεις), μπορεί να υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Για να πάρετε μια τέτοια απόφαση, συζητήστε με το γιατρό σας για να καταλάβετε με ακρίβεια ποιος είναι ο κίνδυνός σας, και πόσο η καθεμία από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Γενετικός έλεγχος για μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA

Πολλές γυναίκες έχουν συγγενείς με καρκίνο του μαστού, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα μετάλλαξης των γονιδίων BRCA. Ο γενετικός έλεγχος για αυτές τις μεταλλάξεις έχει οικονομικό κόστος και μερικές φορές τα αποτελέσματα δεν δίνουν σαφείς απαντήσεις. Επίσης συνδέεται με συνέπειες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψην. Γι'αυτό το λόγο, θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει εύλογη υποψία ότι μια μετάλλαξη μπορεί να είναι παρόν.

Διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις συστήνουν μόνο οι γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό πρέπει να αξιολογούνται για γενετικό έλεγχο των μεταλλάξεων BRCA μεταλλάξεις. Η ομάδα αυτή αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των ενήλικων γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι γυναίκες που θα πρέπει να παραπέμπονται για γενετική συμβουλευτική και κατόπιν γονιδιακό έλεγχο, εάν έχουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • 2 συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφές, κόρες) με καρκίνο του μαστού, ένας από τους οποίους διαγνώστηκε σε ηλικία κάτω των 50
  • 3 ή περισσότερoi πρώτου ή δεύτερου βαθμού συγγενείς (περιλαμβάνονται οι γιαγιάδες, θείες) που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού σε ηλικία κάτω των 50
  • Και οι δύο του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγενείς
  • Ένα συγγενή πρώτου βαθμού διαγνωστεί με καρκίνο και στους δύο μαστούς
  • 2 ή περισσότερα πρώτου ή δεύτερου βαθμού συγγενείς διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών

Ένας άνδρας σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού

Αν σκέφτεστε να υποβληθείτε σε γενετικό έλεγχο, είναι αναγκαίο να συζητήσετε πρώτα με κατάλληλα καταρτισμένο γιατρό, ο οποίος παρέχει γενετική συμβουλευτική, ώστε να είναι σε θέση να σας εξηγήσει και να ερμηνεύσει σωστά τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε πριν προχωρήσετε σε μια γονιδιακή εξέταση, τι πληροφορίες μπορεί να προσφέρει αλλά και ποιες απαντήσεις δε μπορεί να δώσει, ώστε να μπορείτε να ζυγίσετε τα οφέλη και τους περιορισμούς. Με την γενετική συμβουλευτική, μπορείτε να αποφασίσετε, αν θα προχωρήσετε σε γονιδιακή εξέταση ή όχι.

Χημειοπροφύλαξη του καρκίνου του μαστού

Χημειοπροφύλαξη είναι η χρήση φαρμάκων για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Πολλά φάρμακα έχουν μελετηθεί για χρήση σε μείωση κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Tamoxifen:

Η Ταμοξιφαίνη είναι ένα φάρμακο που εξουδετερώνει κάποιες από τις επιδράσεις των οιστρογόνων στον ιστό του μαστού. Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια για τη μείωση του κινδύνου της υποτροπής του καρκίνου του μαστού, που βρίσκεται σε αρχικά στάδια, αλλά και ως θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού, όταν ο όγκος έχει θετικούς ορμονικούς υποδοχείς (βλ. την ενότητα, " Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού; "). Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ταμοξιφαίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτή την ασθένεια.

Τα αποτελέσματα από την μελέτη Breast Cancer Prevention Trial (BCPT) έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο αν παίρνουν ταμοξιφαίνη. Οι γυναίκες στη μελέτη έλαβαν είτε ταμοξιφαίνη είτε ένα χάπι με εικονικό φάρμακο (placebo) για 5 χρόνια. Μετά από 7 χρόνια παρακολούθησης, οι γυναίκες που έπαιρναν ταμοξιφαίνη είχαν 42% λιγότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που έπαιρναν το εικονικό φάρμακο, αν και δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού. Η ταμοξιφαίνη έχει εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη μείωση ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γυναίκες που δεν έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.

Η ταμοξιφαίνη έχει παρενέργειες που περιλαμβάνουν την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου (μήτρας) σε γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση και για σοβαρές θρομβώσεις. Γι'αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάζουν τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους της ταμοξιφαίνης πριν αποφασίσουν να ξεκινήσουν τη θεραπεία.

Η ταμοξιφαίνη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA2,ενώ οι ενδείξεις είναι λιγότερο ισχυρέ για άτομα με μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA1.

Η ραλοξιφαίνη:

Όπως και η ταμοξιφαίνη, η ραλοξιφαίνη περιορίζει επίσης την επίδραση των οιστρογόνων στο μαστικό ιστό. Μια μελέτη που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα των 2 φαρμάκων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (μελέτη STAR), διαπίστωσε ότι η ραλοξιφαίνη λειτούργησε σχεδόν όπως και ταμοξιφαίνη για τη μείωση του κινδύνου διηθητικού καρκίνου του μαστού, αλλά και μη διηθητικόύ καρκίνου (DCIS ή LCIS). Η ραλοξιφαίνη είχε επίσης χαμηλότερο κίνδυνο συγκεκριμένων παρενεργειών, όπως καρκίνο της μήτρας και θρομβώσεις στα κάτω άκρα ή τους πνεύμονες, σε σύγκριση με την ταμοξιφαίνη (αν και ο κίνδυνος θρόμβωσης του αίματος ήταν πάλι υψηλότερος από το κανονικό).

Η ραλοξιφαίνη είναι εγκεκριμένη για τη μειώση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σε γυναίκες με οστεοπόρωση (αραίωση των οστών) ή για γυναίκες αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Αναστολείς της αρωματάσης:

Φάρμακα, όπως η αναστροζόλη, η λετροζόλη και η εξεμεστάνη μελετώνται και ως φάρμακα χημειοπροφύλαξης για τον καρκίνο του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ήδη για να μειώσουν τον κίνδυνο πρόληψης υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Δρουν παρεμποδίζοντας τη παραγωγή των μικρών ποσοτήτων οιστρογόνων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξεμεστάνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού κατά 65% σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες υψηλού κινδύνου. Όμως μπορεί να έχουν και παρενέργειες, όπως πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και απώλεια οστικής μάζας, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν έχουν σήμερα έγκριση του FDA για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Άλλα φάρμακα:

Υπάρχουν μελέτες που εξετάζουν και άλλα φάρμακαι. Για παράδειγμα, μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μελέτες έχουν επίσης κοίταξε να δει αν τα φάρμακα που ονομάζονται διφωσφονικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τα διφωσφονικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, αλλά είναι επίσης για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού που έχει εξαπλωθεί στα οστά. Αυτά, καθώς επίσης και διάφορα άλλα φάρμακα και διαιτητικά συμπληρώματα, που μελετάται για να δουν αν μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά καμία δεν είναι εγκεκριμένο για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού αυτή τη στιγμή.

Πολλά από τα φάρμακα που αναφέρονται εδώ εξετάζονται περαιτέρω στην ενότητα, "Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού;" Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους των ναρκωτικών chemopreventive δείτε το κείμενο μας, Φάρμακα για τη μείωση κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ

Το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αποστολή την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και την ουσιαστική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση των πολιτών για όλα τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού  και τις άλλες παθήσεις του μαστού.

Περισσότερα για την αποστολή μας...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ E.K.M.!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα εγγραφής του Ε.Κ.Μ. και γίνεται τώρα μέλος της επιστημονικής ομάδας μας.

Φόρμα Εγγραφής..

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...

Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας
Καρνεάδου 3, 10675, Αθήνα
Καλέστε μας στο:
210 7231693
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


GK advertising
Λεωφόρος Κηφισίας 90, 151 25, Μαρούσι
Καλέστε μας στα:
+30 210 8764725
+30 210 8764705

Website: gkad.gr
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρίσκεστε εδώ: Home ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Πρόληψη