Βασικές έννοιες για τον καρκίνο μαστού

Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε ορισμένες από τις έννοιες που χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν τον καρκίνο του μαστού.

Καρκίνωμα

Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί ένας καρκίνος, που ξεκινά από το στρώμα του ιστού που καλύπτει το εσωτερικό των οργάνων (επιθηλιακά κύτταρα), όπως του μαστού. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του μαστού είναι καρκινώματα (πορογενή ή λοβιακά καρκινώματα).

Αδενοκαρκίνωμα

Αδενοκαρκίνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από τον αδενικό ιστό (ιστός που παράγει και εκκρίνει μια ουσία). Οι αγωγοί και τα λόβια του μαστού είναι αδενικός ιστός (όπου παράγεται το μητρικό γάλα). Οι καρκίνοι που αναπτύσσονται εκεί ονομάζονται αδενοκαρκινώματα.

Καρκίνωμα in situ

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για ένα πρώιμο στάδιο του καρκίνου, όταν περιορίζεται στο λεπτό στρώμα των κυττάρων, όπου και ξεκίνησε. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, in situ σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα περιορίζονται αποκλειστικά στους πόρους (πορογενές καρκίνωμα in situ). Τα κύτταρα δεν έχουν διηθήσει (δηλ. εισβάλλει) σε βαθύτερους ιστούς στο μαστό ή εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος. Το καρκίνωμα in situ του μαστού μερικές φορές αναφέρεται ως μη διηθητικός ή προ-διηθητικός καρκίνου του μαστού, γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνο του μαστού, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Όταν τα καρκινικά κύτταρα περιορίζονται στα λόβια, τότε λέγεται λοβιακό καρκίνωμα in situ. Δεν πρόκειται πραγματικά για καρκίνο και αναλύεται περισσότερο στην ενότητα, «Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού;

Διηθητικό καρκίνωμα

Διηθητικός καρκίνος είναι αυτός που έχει ήδη αναπτυχθεί πέρα από την ομάδα των κυττάρων όπου ξεκίνησε (σε αντίθεση με το καρκίνωμα in situ). Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού είναι διηθητικά καρκινώματα - είτε διηθητικό πορογενές καρκίνωμα ή διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα.

Σάρκωμα

Τα σαρκώματα είναι καρκίνοι που ξεκινούν σε συνδετικούς ιστούς όπως το μυϊκό ιστό, λιπώδη ιστό, ή τα αιμοφόρα αγγεία. Τα σαρκώματα του μαστού είναι σπάνια.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ

Το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αποστολή την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και την ουσιαστική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση των πολιτών για όλα τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού  και τις άλλες παθήσεις του μαστού.

Περισσότερα για την αποστολή μας...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ E.K.M.!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα εγγραφής του Ε.Κ.Μ. και γίνεται τώρα μέλος της επιστημονικής ομάδας μας.

Φόρμα Εγγραφής..

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...

Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας
Καρνεάδου 3, 10675, Αθήνα
Καλέστε μας στο:
210 7231693
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


GK advertising
Λεωφόρος Κηφισίας 90, 151 25, Μαρούσι
Καλέστε μας στα:
+30 210 8764725
+30 210 8764705

Website: gkad.gr
Στείλτε μας e-mail στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρίσκεστε εδώ: Home ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Βασικές έννοιες για τον καρκίνο μαστού